Waarom is de kipping pull-up slecht?

| 02:00
Waarom is de kipping pull-up slecht?

Introductie: waarom kipping pull-ups ter discussie staan

Als een fervent blogger over fitness en gezondheid, krijg ik vaak vragen van lezers over oefeningen en technieken. Een vraag die de laatste tijd vaak opduikt, is: "Waarom is de kipping pull-up slecht?" In dit artikel ga ik in op de verschillende redenen waarom kipping pull-ups als een slechte oefening worden gezien en geef ik je enkele alternatieven die je in plaats daarvan kunt proberen. Laten we beginnen!


Het verschil tussen kipping en traditionele pull-ups

Voordat we ingaan op de redenen waarom kipping pull-ups als slecht worden beschouwd, is het belangrijk om het verschil tussen een kipping pull-up en een traditionele pull-up te begrijpen. Een traditionele pull-up is een oefening waarbij je je lichaam optrekt met behulp van je armspieren, schouders en rug, waarbij je je lichaam in een gecontroleerde, langzame beweging omhoog en omlaag brengt. Bij een kipping pull-up gebruik je daarentegen de kracht van je heupen en benen om je lichaam omhoog te zwaaien, waardoor je met meer momentum en snelheid omhoog komt.


Reden 1: verhoogd risico op blessures

Een van de belangrijkste redenen waarom kipping pull-ups als slecht worden gezien, is het verhoogde risico op blessures. Door de explosieve beweging en het gebruik van momentum in plaats van spierkracht, kunnen kipping pull-ups veel stress op de schouders, ellebogen en polsen veroorzaken. Dit kan leiden tot overbelasting, ontstekingen en zelfs langdurige schade aan de gewrichten en pezen.


Reden 2: minder spieractivatie

Hoewel kipping pull-ups je in staat stellen om meer herhalingen uit te voeren in een kortere tijd, kan de oefening minder effectief zijn in het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen. Dit komt doordat de kipping beweging de spieren in je armen, schouders en rug minder activeert dan bij een traditionele pull-up. Dit betekent dat je mogelijk minder snel spiergroei en -ontwikkeling zult zien als gevolg van het uitvoeren van kipping pull-ups.


Reden 3: gebrek aan functionele kracht

Een ander argument tegen kipping pull-ups is dat ze weinig functionele kracht bieden. Met functionele kracht bedoelen we het vermogen om dagelijkse taken en activiteiten met gemak uit te voeren. Omdat kipping pull-ups minder spieractivatie bieden en voornamelijk gebaseerd zijn op momentum, kunnen ze niet zo effectief zijn in het opbouwen van functionele kracht als traditionele pull-ups.


Reden 4: ontwikkelen van slechte gewoonten

Het uitvoeren van kipping pull-ups kan ook leiden tot het ontwikkelen van slechte gewoonten en technieken bij andere oefeningen. De explosieve, ongecontroleerde beweging die wordt gebruikt bij kipping pull-ups kan bijdragen aan een verkeerde houding en techniek bij andere oefeningen, wat kan leiden tot minder effectieve trainingen en een verhoogd risico op blessures.


Reden 5: verkeerde voorstelling van je fysieke capaciteiten

Door de explosieve beweging en het gebruik van momentum in kipping pull-ups, kan het zijn dat je denkt dat je sterker bent dan je werkelijk bent. Dit kan leiden tot overmoed en het uitvoeren van oefeningen met een zwaarder gewicht of een hoger volume dan je lichaam aankan, wat op zijn beurt kan leiden tot overbelasting en blessures.


Alternatieven voor kipping pull-ups

Nu we de nadelen van kipping pull-ups hebben besproken, vraag je je misschien af welke alternatieven je kunt proberen. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt uitvoeren in plaats van kipping pull-ups:

  1. Traditionele pull-ups: Zoals eerder vermeld, zijn traditionele pull-ups een uitstekend alternatief dat zich richt op spierkracht en uithoudingsvermogen, evenals functionele kracht.
  2. Assisted pull-ups: Als je moeite hebt met het uitvoeren van traditionele pull-ups, kun je assisted pull-ups proberen met behulp van een weerstandsband of een assistentie-apparaat in de sportschool.
  3. Ring rows: Ring rows zijn een geweldige oefening om je rug- en armspieren te versterken, en ze hebben een lager risico op blessures in vergelijking met kipping pull-ups.

Conclusie

Hoewel kipping pull-ups een populaire oefening zijn in sommige fitnessgemeenschappen, zijn er verschillende redenen waarom ze als slecht kunnen worden beschouwd, waaronder een verhoogd risico op blessures, minder spieractivatie en het ontwikkelen van slechte gewoonten. Gelukkig zijn er enkele effectieve alternatieven die je kunt proberen om je bovenlichaam op een veiligere en effectievere manier te versterken. Onthoud altijd om naar je lichaam te luisteren en oefeningen uit te voeren met een goede techniek om het meeste uit je training te halen en blessures te voorkomen.

Fitness en Gezondheid

Sociaal Delen

Schrijf een reactie